Vuurwerkangst bij honden

27 december 2023, door Stephanie

Helaas zijn er in de gehele maand december veel harde geluiden te horen en lichtflitsen te zien. Als onze honden het voor het zeggen hadden, was er een landelijk vuurwerkverbod gekomen. Harde geluiden, flitsen en trillingen kunnen angstaanjagend zijn voor verschillende huisdieren. In deze blog lees je de symptomen en hoe je jouw trouwe vriend helpt en kalmeert.

Terwijl jij bezig bent met de aankleding van de kerstversiering, ligt je harige vriend heerlijk te rusten in zijn mand naast de bank. Voordat hij een heerlijk dutje doet, heb je nog snel een kerstbal gered waar hij nieuwsgierig aan wilde snuffelen, alsof hij wilde kijken of het misschien een snack was. Nu hij bijna in een diepe slaap is, hoef je niet meer op je hoede te zijn, en je loopt naar de keuken voor een verfrissend drankje.

Plotseling flitst er buiten iets, gevolgd door een harde knal! Het onverwachte gekerm van je viervoeter klinkt bijna even hard als de knal zelf, en je schrikt bijna van het plotselinge geluid. Snel keer je terug naar de woonkamer en daar tref je je harige vriendje aan, ineengekrompen, trillend en met wijd opengesperde ogen onder de keukentafel, temidden van omgevallen stoelen... En nu?

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Zo herken je vuurwerkangst bij jouw hond

Vuurwerkangst komt helaas erg vaak voor bij honden. Als de eerste knallen zich voor doen, kijk dan even goed naar de lichaamstaal van je hond. Deze angst kan namelijk leiden tot gedragsproblemen zoals blaffen, huilen, verstoppen en agressie. In het allerergste geval kunnen honden zichzelf pijn doen, doordat ze rennen tegen muren of voorwerpen. Of ontsnappen en vluchten met alle gevolgen waar je liever niet aan denkt.

De symptomen van vuurwerkangst bij honden:

  1. Trillen
  2. Zweten
  3. Braken
  4. Diarree
  5. spontaan plassen
  6. Onrustig gedrag

Wat kun je doen als je hond vuurwerkangst heeft?

Vuurwerkangst kan iets minder worden, maar verdwijnt meestal niet. Daarom kunnen we onze huisdieren steunen door simpelweg bij ze te blijven met de nodige aandacht en liefde.

  • Sluit ramen, gordijnen en rolluiken
    Niet alleen vanwege het geluid, ook vanwege de geur en flitsen.
  • Zet radio en tv hard aan
    Geluiden buiten worden op deze manier gecamoufleerd.
  • Creëer plek om te schuilen
    Zorg voor een veilige ruimte. Dit kan een kelder, badkamer of andere afgesloten ruimte zijn en leg heel veel dekens klaar om onder te verstoppen. Waar de verstopplek ook is, pak je telefoon of je laptop en ga erbij zitten. Ze vinden het vaak fijn om gezelschap te hebben.
  • Even een autoritje
    Houdt jouw viervoeter van wat avontuur? Pak de auto voor een ritje voordat het vuurwerk echt heftig wordt. Als het vuurwerk losbarst, rijden jullie over de snelweg ver van alle flitsen. Ga naar een plek in de natuur, ver van de bewoonde wereld zoals het strand of vertrek naar een vuurwerkvrij vakantiepark of hotel. Check wel van tevoren of er geen vuurwerkzone in de buurt is.

Tijdens en na het vuurwerk

Blijven jullie thuis? Dan zijn hier een paar goede last minute tips die helpen kalmeren:

Blijf kalm - Onze huisdieren zijn heel goed in het lezen van mensen, dus het is belangrijk om zelf kalm te blijven.

Praat tegen je hond - Praat met een kalme en rustige stem. Dit kan geruststellend overkomen.

Niet uitgebreid troosten - Het liefst wil je ze kalmeren met veel knuffels en dicht tegen je aandrukken zoals bij kinderen. Dit kan overkomen als een bevestiging, waardoor de angst erger wordt.

Een massage geeft rust - Ontspannen van spieren heeft een kalmerend effect, ook bij dieren. Begin zo vroeg mogelijk in het jaar, zodat je maatje went aan de aanraking en associeert met dat gelukzalige gevoel.

Laat jouw hond herstellen

Dingen die veel energie kosten, zoals rapporteren en lange wandelingen, helpen waarschijnlijk niet bij momenten als deze. Tijdens de stressvolle periode van vuurwerk wil je juist de adrenaline verlagen. Wat jouw huisdier dan fijn vindt is een rustige kamer met zo min mogelijk afleiding. Je kunt ervoor kiezen om een groot kauwbot te geven, want kauwen kalmeert en kan de stress bij jouw hond verminderen.

Probeer onze Kauwbotten

Als je je zorgen maakt over de vuurwerkangst van je hond, raadpleeg dan je dierenarts.

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.