Kun je brokken en vers vlees combineren?

11 april 2023, door Stephanie

Dit is een vraag die bijna direct opkomt als je overweegt om over te stappen van brokken naar vers vlees voor je rashond. Het kan zeker, maar misschien handig als je meer weet over de verschillende soorten verteringen.

Vers vlees bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten, terwijl brokken voornamelijk uit koolhydraten en vezels bestaan. Deze voedingsstoffen vullen elkaar goed aan. Om te bepalen of het mengen van brokken en hondenworst geschikt is, hebben we onze voedingsdeskundige geraadpleegd vanwege de verschillende opvattingen en verteringsprocessen die hierbij betrokken zijn.

Verwerking voedingsstoffen

In onze blogs over de gezondheidsvoordelen van vers vlees en hondenworsten benadrukken we het belang van het spijsverteringsstelsel. De verwerking van vlees verschilt namelijk van die van brokken. Wanneer een hond voornamelijk vlees eet, heeft hij darmbacteriën die gespecialiseerd zijn in de afbraak van eiwitten. Een hond die alleen maar brokken consumeert, heeft vooral darmbacteriën voor de afbraak van koolhydraten en vezels.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Klachten voorkomen

Als je na enkele dagen brokken afwisselt met vlees en dit patroon blijft herhalen, raakt de darmflora uit balans. Darmbacteriën passen zich aan, maar als dit niet lukt, worden onverteerde voedselresten niet goed verwerkt. Dit kan leiden tot 'rotting' en het vrijkomen van schadelijke stoffen. Op de lange termijn kunnen hierdoor klachten ontstaan. Daarom is het beter om brokken met vlees te mengen of bijvoorbeeld 's ochtends brokken te geven en 's avonds vlees. Let op: hierbij gaat het om geperste brokken, niet om krokante brokken.

Onze hondenworsten en brokken zijn dus een perfecte aanvulling op elkaar, maar wees voorzichtig bij het introduceren van nieuw voedsel. Elke hond is tenslotte uniek en het is moeilijk te voorspellen of veranderingen in het dieet goed zullen uitpakken. Als je geperste brokken en stukjes worst mengt, is het belangrijk om het voedingsadvies van zowel de brokken als de worst op te volgen.

Gestoomde worsten

Hayes Brothers heeft 6 varianten hondenworsten: kip, kip/rund, kip/hert, kip/wild zwijn en de hypoallergene varianten eend en lam.

Hondenworst kip 

Een sappige en smakelijke worst met 95% kippenvlees.

Probeer onze Kip Worst

Hondenworst kip & rund 

De perfecte combinatie van 30% rund en 65% kip met een smeuïge textuur.

Probeer onze Rund Kip Worst

Hondenworst kip & hert

Gecombineerde zachte worst van 30% hert en 65% kip.

Probeer onze Hert Kip Worst

HONDENWORST KIP & WILD ZWIJN

Deze smaakvolle mix is met 34% wild zwijn en 65% kip. Wissel deze kipcombi af met hert of rund.

Probeer onze Wild Zwijn Kip Worst

Hondenworst eend 

Hypoallergene, stevige worst met 92% eend en 6% rijst voor honden met een gevoelige buik.

Probeer onze Eend Worst

Hondenworst lam

92% lamsvlees en 6% rijst in een compacte worst voor honden die liever geen eend willen.

Probeer onze Lam Worst

Gebruik deze hondenworsten als volwaardige maaltijd of afwisselend met brokken voor de vezels. Let op de reactie van je hond bij nieuw voer. Neem contact op met onze klantenservice voor voedingsadvies en meer informatie. 

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.