Kun je brokken en vers vlees combineren?

11 april 2023, door Stephanie

Dit is een vraag die bijna direct opkomt als je overweegt om over te stappen van brokken naar vers vlees voor je rashond. Het kan zeker, maar misschien handig als je meer weet over de verschillende soorten verteringen.

Vers vlees bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten, terwijl brokken voornamelijk uit koolhydraten en vezels bestaan. Deze voedingsstoffen vullen elkaar goed aan. Om te bepalen of het mengen van brokken en hondenworst geschikt is, hebben we onze voedingsdeskundige geraadpleegd vanwege de verschillende opvattingen en verteringsprocessen die hierbij betrokken zijn.

Hoe combineer je worsten en vers vlees?

De verwerking van vlees verschilt van die van brokken. Wanneer een hond voornamelijk vlees eet, heeft hij darmbacteriën die gespecialiseerd zijn in de afbraak van eiwitten. Een hond die alleen maar brokken consumeert, heeft vooral darmbacteriën voor de afbraak van koolhydraten en vezels. Wij geven je tips voor de beste combinatie.

Worsten & Krokante Brokken

Als je krokante brokken voert, meng onze worsten dan niet tegelijkertijd met de brokken in dezelfde voerbak. Dit heeft te maken met de verschillende spijsverteringsprocessen. Wat je wel kunt doen is de worsten geven met minstens 8 uur tijdverscil tussen de brokken en de worst. Geef bijvoorbeeld 's ochtends de brokken en 's avonds (8 uur later) een hondenworst.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 

 

Worsten met Geperste Brokken

Als je geperste brokken voert, dan zijn onze worsten een perfecte match! Meng de worst gemakkelijk met de geperste brokken in één voerbak. De spijsvertering van onze gestoomde worst verloopt vergelijkbaar met die van geperste brokken, waardoor ze goed samengaan.


Klachten bij nieuw voer voorkomen

Als je na enkele dagen brokken afwisselt met vlees en dit patroon blijft herhalen, raakt de darmflora uit balans. Darmbacteriën passen zich aan, maar als dit niet lukt, worden onverteerde voedselresten niet goed verwerkt.

Dit kan leiden tot 'rotting' en het vrijkomen van schadelijke stoffen. Op de lange termijn kunnen hierdoor klachten ontstaan. Daarom is het beter om brokken met vlees te mengen of bijvoorbeeld 's ochtends brokken te geven en 's avonds vlees. Let op: hierbij gaat het om geperste brokken, niet om krokante brokken.


Onze hondenworsten en brokken zijn dus een perfecte aanvulling op elkaar, maar wees voorzichtig bij het introduceren van nieuw voedsel. Elke hond is tenslotte uniek en het is moeilijk te voorspellen of veranderingen in het dieet goed zullen uitpakken. Als je geperste brokken en stukjes worst mengt, is het belangrijk om het voedingsadvies van zowel de brokken als de worst op te volgen.

Wat is dan de perfecte combinatie?

Is jouw hond een alleseter? Dan kun je al onze hondenworsten combineren met onze hondenbrokken. Elke worst en brok heeft zijn eigen voordelen. Hier zijn wat suggesties:

Hypoallergene Combinatie: Als je hond allergisch is voor een bepaald eiwit, houd dan het eiwitgelijk in zowel de brokken als de worst. Bijvoorbeeld Lam & Rijst brokken met Lam Worst Vers, of Eend Worst Vers met hypoallergene geperste Eend brokken.

Light Voeding Combinatie: Voor honden die moeten afvallen zijn onze Eend Worst Vers een goede combinatie vanwege het lagere vetgehalte.


Gestoomde worsten

Hayes Brothers heeft 6 varianten hondenworsten: Kip, Rund & Kip, Hert & Kip Wild Zwijn & Kip en de hypoallergene varianten Eend en Lam.

Bekijk al onze hondenworsten

Heb je nog vragen over het combineren van brokken met vers vlees of worsten? Neem gerust contact op met onze voedingsdeskundige voor gratis advies.

Laat je hond genieten van deze heerlijke combinatie van brokken en worsten!

 

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.