Mijn hond eet niet na het overstappen op nieuw voer
Sommige van onze honden zijn kieskeurige eters. In dit geval is, naast de juiste voeding, de juiste voedingsmethodiek en vooral geduld hebben heel belangrijk! Maar als eerst is het goed om te weten hoe smaak bij honden eigenlijk werkt.
Hoe werkt smaak bij honden?
Smaak werkt bij honden heel anders dan bij mensen. Honden beoordelen de voeding allereerst op geur. De neus van de hond is - zoals je vast wel weet - vele malen beter dan die van de mens, dit betekent echter niet dat ze ook beter kunnen proeven. Waar wij zo’n 9000 smaakpapillen hebben, hebben honden er slechts 1700.
Waar ze daarnaast op beoordelen is de textuur. In dit geval kan het dus zo zijn dat ze, naast de nieuwe geur, ook de textuur even wennen vinden.
Als jouw hond niet graag eet, verzeker je er dan eerst van dat er geen medische oorzaak is waardoor hij niet of minder eet. Bijvoorbeeld gebitsproblemen zouden een rol kunnen spelen. Als je medische oorzaken hebt uitgesloten, kun je eens wat warm water over de brokjes gieten. Op die manier komt er wat meer geur vrij. Dit kun je op den duur weer gaan afbouwen.
Wat vooral belangrijk is bij honden die slecht eten, of dat nu tijdelijk is of dat de hond sowieso een moeilijke eter is, is dat je niet toegeeft. Als je dat wel doet, kan het een soort spelletje worden voor de hond. Want, ik eet het niet -> baasje brengt weer wat nieuws. Dit kan op den duur voor jou heel vervelend worden, want je kunt niet blijven switchen natuurlijk.
Belangrijk: niet eten kan een vorm van aandacht trekken worden
MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond het nieuwe voer gaat eten?
Om dit op te lossen zouden wij je het volgende willen adviseren: bied de hond het voer 's ochtends aan, zet het op een vaste plek neer en loop dan weg. Blijf er vooral niet bij staan, honden pakken dit soort signalen erg snel op en kunnen het gevoel krijgen dat er iets aan de hand is. Eet hij het binnen een half uur niet op, haal het dan weer weg. Gedurende de dag krijgt de hond verder niets, ook geen snacks of snoepjes (wel water uiteraard). 's Avonds herhaal je dit dan weer. Bied de hond het eten aan en eet hij het niet, haal het dan na een half uur weer weg.
Je kunt dit de volgende dag nogmaals herhalen, de meeste honden zullen dan op dag 2 gewoon weer gaan eten.
Heeft de hond gegeten? Mooi! Maar moedig je hond niet aan, ook niet door te belonen als de hond de bak leeg heeft gegeten. Zo krijgt de hond de indruk dat eten blijkbaar speciaal is, en zo kan niet eten een vorm van aandacht trekken worden. Maak er dus geen bijzondere toestand van.
Belangrijk: maak er niet iets speciaals van, behandel het als de normaalste zaak van de wereld.
Als jouw hond na al het bovenstaande echt niet wil eten, neem dan even contact op met onze klantenservice.
Over de jaren heen hebben wij enorm veel baasjes gesproken én geholpen bij het overstappen op nieuw hondenvoer. Waar kunnen jij en je hond tegenaan lopen?