Houd je rashond warm

9 oktober 2023, door Stephanie

Wanneer de temperaturen dalen en de elementen zoals regen, wind, hagel en misschien zelfs sneeuw hun intrede doen, is het tijd om maatregelen te nemen voor zowel je eigen gezondheid als die van je trouwe rashond. Hier zijn enkele tips om je viervoeter te beschermen tegen de kou.

De vacht van je hond

De meeste honden zijn gezegend met een dubbellaagse vacht, bestaande uit een bovenvacht en een ondervacht. De bovenvacht is kort en ruw, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. Vooral die ondervacht speelt een cruciale rol bij het beschermen van je hond tegen de kou.

Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt geborsteld om losse haren te verwijderen en de vacht schoon en vrij van klitten te houden. Als je hond een enkelvoudige korte vacht heeft, kan het overwegen van een hondenjas of trui hen extra warmte bieden die ze nodig hebben.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Ondersteuning met supplementen

Vergelijkbaar met mensen hebben honden ook extra ondersteuning nodig via supplementen. Schapenvet, een populair hondensupplement, bevat vitamine A en vitamine D, die niet alleen het immuunsysteem versterken, maar ook bijdragen aan een gezonde huid, het herstel van een doffe vacht bevorderen en haaruitval verminderen. Bovendien is omega-3 in overvloed aanwezig in zalmolie. Benieuwd naar de talloze voordelen van supplementen? Ontdek meer in onze blog over 'Voedingssupplementen voor honden'.

Probeer onze Supplementen

Aan de wandel

Maak je winterwandelingen korter en neem regelmatig rust op een droge, beschutte plek. Als je even uitrust, verspreidt je hond de opgebouwde warmte door te schudden.

Als er sneeuw ligt, overweeg dan om de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaseline of speciale voetencrème om ze te beschermen tegen uitdroging en bevriezing. Je kunt zelfs denken aan het gebruik van hondenschoenen.

Wees alert wanneer strooiwagens uitrukken vanwege sneeuw of ijs. Pekel is niet alleen giftig voor je hond, maar kan ook irritatie en beschadiging aan de pootjes veroorzaken. Honden maskeren pijn, dus controleer na de wandeling de pootjes. Lees ook onze blog over 'De lichaamstaal lezen van je rashond'.

Onderkoelingsverschijnselen

De stofwisseling van een hond werkt op een hoog tempo en ze zijn beter in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Toch kunnen ook honden onder bepaalde omstandigheden onderkoeld raken, vooral afhankelijk van hun ras en leeftijd. Onderkoeling treedt op wanneer hun lichaamstemperatuur daalt tot onder de 35 graden Celsius. Onderkoeling is een ernstige aandoening die potentieel ernstige gevolgen kan hebben.

Let op de volgende symptomen:

  • Trillen
  • Slapeloosheid
  • Verwardheid
  • Koele oren en staart
  • Slecht reageren op prikkels

Als je vermoedt dat je hond onderkoeld is geraakt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere complicaties te voorkomen. Raadpleeg onmiddellijk de dierenarts. De dierenarts kan verdere behandelingen en opwarmingstechnieken toepassen om je hond te helpen herstellen.

Zorg dus voor goede bescherming tegen koude temperaturen voor je rashond.

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.