Welke brokken geef ik mijn puppy?

13 juli 2021, door Stephanie

Ga je op zoek naar brokken voor je hond of puppy, dan duizelt het je zowel online als in de winkel al gauw van de verschillende mogelijkheden. Dit geldt al helemaal voor mensen met een puppy, en nog meer wanneer dat hun eerste pup is! Dat komt omdat we tegenwoordig wat meer aandacht besteden aan het dieet van onze viervoeters en dat is een goede ontwikkeling. Zo bevat hondenvoer van nu ingrediënten van hogere kwaliteit, met een betere oorsprong. Daarnaast zijn er veel gespecificeerde dieetformules, die zowel volwassen honden als puppy’s over het algemeen veel gezondheidsvoordelen opleveren. We proberen je met deze blog goed op weg te helpen voor de voeding van jouw puppy, maar onthoud dat je er met gezondheidsvragen voor jouw specifieke pup goed aan doet om de raad van je dierenarts te vragen! 

De juiste voeding kiezen

Er zit allereerst een duidelijk verschil tussen de behoeften van een puppy van een klein of een groot ras. Grotere rassen doen er wat langer over om uit te groeien, soms tot wel 2 jaar. Kleine rassen daarentegen, zijn vaak al na een klein jaar volgroeid.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Hoe voer ik mijn puppy in het eerste jaar?

In welke fase van het leven van je puppy voer je welke brok? Dat is natuurlijk een logische vraag. We zetten het eerste jaar hieronder voor je uiteen.

6 tot 12 weken

Een opgroeiende puppy eet, zeker in het begin, een specifieke puppy brok. Dit is speciaal ontwikkeld voer dat de voedingsbehoefte voor normale ontwikkeling ondersteunt. Voer dus geen brokken voor volwassen honden, want dan kan je puppy het een en ander tekort komen. Vaak is tot 4 keer voeren per dag voldoende.

3 tot 6 maanden

Ergens gedurende deze periode is het handig om af te bouwen van vier keer naar drie keer per dag voeren. Een puppy moet zijn bolle buikje en molligheid beginnen te verliezen rond het 12 weken punt. Als ze er nog steeds dik en rond uitzien na die periode, kun je het beste puppy-porties blijven voeren tot hun lichaamsbouw wat volwassener wordt.

6 tot 12 maanden

In deze periode kun je het beste overgaan op twee keer per dag voeren. Wordt je hond gesteriliseerd of gecastreerd, dan kan dit ook de energiebehoefte enigszins beïnvloeden. Schakel in deze periode ook over op reguliere hondenbrokken. Kleine rassen kunnen dat wat eerder doen, grotere rassen wat later. Wees hier voorzichtig mee.   

Waar moet ik op letten bij brokken voor mijn puppy?

Je moet met allerlei zaken rekening houden met betrekking tot de voeding van je puppy. Zij hebben gezond voer nodig met de juiste samenstelling. Zo groeien zij optimaal, niet maximaal. Maximale groei zien we vaak bij overvoeren, waarbij de kans op obesitas, botmisvorming en een korte levensverwachting stijgt. Voer daarom een gezonde hoeveelheid van een gezonde brok. De onderstaande vuistregels kunnen je helpen om zo’n gezonde brok te kiezen, want deze inhoud is zeer geschikt voor een puppy:

  • Vet
    Een percentage tussen de 10 en 25% is ideaal.
  • Calcium
    Reken met een minimaal gehalte van 2,5 g/1000 kcal voor opgroeiende honden jonger dan 14 weken en 2,00-2,50 g/1000 kcal voor opgroeiende honden ouder dan 14 weken. Het maximumgehalte voor opgroeiende honden is 4 g/1000 kcal voor honden jonger dan 14 weken en 4,50 g/1000 kcal voor honden ouder dan 14 weken.
  • Calcium tot fosfor ratio
    De ratio tussen calcium en fosfor moet ongeveer tussen de 1:1 en 1:1.3 liggen.
  • Proteïne
    Ongeveer 22 tot 32% van de voeding moet bestaan uit proteïnen van hoge kwaliteit. Dat is in de meeste gevallen een goed uitgangspunt.

Hondensnacks

De kans is groot dat je je puppy af en toe hondensnacks en snoepjes wilt voeren. Je gebruikt ze vaak als beloning bij de zindelijkheidstraining of wanneer je oefent met commando’s, maar natuurlijk ook gewoon als lekker tussendoortje. Dat is prima, maar houd er wel rekening mee dat deze snacks ook calorieën aan het dieet van je pup toevoegen. Kies daarom in ieder geval voor snacks met weinig koolhydraten en geen toegevoegd calcium. Fruit en groenten kunnen bijvoorbeeld goede alternatieven zijn, maar voer niets dat voor honden giftig is zoals druiven, rozijnen en ui.

De juiste voeding kiezen

Je weet nu waar je op moet letten om de juiste voeding voor jouw puppy te kiezen. Duizelt het je een beetje, of heb je nog vragen? Bij Yourdog helpen we je graag om een goede keuze te maken. Neem dus gerust contact met ons op wanneer we hierin iets voor je kunnen betekenen!

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.