Welk puppyvoer voor grote rassen?

29 september 2021, door Stephanie

Voer dat specifiek voor jouw hond is gemaakt, dat is toch ideaal? Daarom hebben we bij Yourdog rasspecifieke hondenbrokken ontwikkeld. Zo zet je de behoefte van jouw rashond op één. Is jouw hond geen rashond? Dan kun je het type voer kiezen van het ras waar hij het meeste van weg heeft. Sommige rassen, en hun behoeften, lijken namelijk erg veel op elkaar. Op hoofdlijnen kun je dat bijvoorbeeld stellen voor kleine, middelgrote en grote honden. Bovendien is juist tijdens het opgroeien van je hondje belangrijk dat deze de juiste voeding krijgt. In deze blog behandelen we daarom specifiek welk puppyvoer en rasspecifieke ingrediënten goed bij grotere rassen past!

De juiste groeisnelheid

Specifiek voor puppy’s is het belangrijk dat zij in het juiste tempo groeien. De spieren en botten van je puppy moeten evenredig aan elkaar groeien. Te snelle groei kan leiden tot stress op de ontwikkelende botten en gewrichten, met soms zelfs misvormingen van het skelet tot gevolg.

Dat komt omdat botten die te snel groeien een lagere botdichtheid hebben. Dat maakt het skelet en de gewrichten zwak. Exponentiële groei in combinatie met een grotere lichaamsmassa betekent dan dat er teveel druk op de botten en gewrichten komt te staan.

Helaas komen orthopedische ontwikkelingsziekten bij grote hondenrassen vaker voor. Bot- en gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie teisteren veel pups van deze rassen. Sommige van deze problemen zijn nu eenmaal genetisch bepaald, dus daar kun je geen invloed op uitoefenen, maar een deel heeft ook te maken met voeding. Iets waar je juist wel invloed op hebt!

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Voedingsbehoefte van grote rassen-pups

Ongeacht de grootte van het ras hebben puppy’s voer nodig dat hoog is in energie. Dit komt omdat zij constant in beweging zijn en dus veel calorieën verbranden. Hun caloriebehoefte neemt in de eerste 12 maanden in rap tempo toe, maar moeten dus wel gereguleerd blijven om orthopedische problemen te voorkomen.

Vetten

Zeker grotere rassen kunnen érg hard groeien. Ongeveer de helft van de calorieën die een pup consumeert wordt gebruikt voor de ontwikkeling van hun skelet en de aangroei van nieuw weefsel. Deze calorieën moeten afkomstig zijn uit een gebalanceerd dieet dat gezonde groei ondersteunt. Met name een te hoog aandeel vet in de voeding kan juist leiden tot ongebalanceerde groei.

Proteïne

Daarnaast is ook het aandeel proteïne in de voeding ontzettend belangrijk. Dit zijn de bouwstenen voor het lichaam en deze leveren een grote bijdrage aan gezonde spiergroei. Een puppy die opgroeit heeft dan ook relatief gezien meer proteïne nodig dan een volwassen hond. Aan de andere kant kan  teveel proteïne juist weer een negatieve invloed hebben op gezonde groei. Er ontstaat dan een onbalans van calcium en fosfor, wat vervolgens invloed heeft op de ontwikkeling van de botten en gewrichten.

Calcium

Goed om te weten is dat calcium in de juiste hoeveelheden juist hard nodig is voor sterke botten, maar schadelijk wordt bij te grote hoeveelheden. Een puppy kan, in tegenstelling tot een volwassen hond, zelf niet reguleren hoeveel calcium hij uit zijn voeding opneemt. Zo kan het dus komen dat zij een te hoge concentratie calcium opnemen. Dit is zoals gezegd schadelijk voor de groei.

Andere vitaminen en mineralen

Ook andere vitaminen en mineralen zoals Vitamine A, Vitamine D, koper, zink en mangaan zijn essentieel voor gezonde botten. Opnieuw kan een te grote of te kleine hoeveelheid van deze vitaminen en mineralen zorgen voor abnormale ontwikkelingen van de spieren, botten en gewrichten van een pup.

Een aantal vuistregels

Er zijn dus best wel wat zaken om rekening mee te houden met betrekking tot de voeding van je puppy. Zeker voor een puppy van een groot ras! In het algemeen moeten zij voer krijgen dat wat lager in vet is, met een juist calcium gehalte, een goede calcium tot fosfor ratio en de correcte hoeveelheid proteïne. Hieronder vatten we het geheel samen, zodat je weet welke vuistregels je aan kunt houden voor jouw grote rassen-pup:

  • Vet
    Een percentage tussen de 10 en 25% is ideaal.
  • Calcium
    Reken met een minimaal gehalte van 2,5 g/1000 kcal voor opgroeiende honden jonger dan 14 weken en 2,00-2,50 g/1000 kcal voor opgroeiende honden ouder dan 14 weken. Het maximumgehalte voor opgroeiende honden is 4 g/1000 kcal voor honden jonger dan 14 weken en 4,50 g/1000 kcal voor honden ouder dan 14 weken.
  • Calcium tot fosfor ratio
    De ratio tussen calcium en fosfor moet ongeveer tussen de 1:1 en 1:1.3 liggen.
  • Proteïne
    Minstens 25% proteïne van hoge kwaliteit is in de meeste gevallen een goed uitgangspunt.

Hondensnacks

De kans is groot dat je je puppy af en toe hondensnacks en snoepjes wilt voeren. Je gebruikt ze vaak als beloning bij de zindelijkheidstraining of wanneer je oefent met commando’s, maar natuurlijk ook gewoon als lekker tussendoortje. Dat is prima, maar houd er wel rekening mee dat deze snacks ook calorieën aan het dieet van je pup toevoegen. Kies daarom in ieder geval voor snacks met weinig koolhydraten en geen toegevoegd calcium. Fruit en groenten kunnen bijvoorbeeld goede alternatieven zijn, maar voer niets dat voor honden giftig is zoals druiven, rozijnen en ui.

Lees ook Planten in hondenvoer: waarom is dat zo gezond?

De juiste voeding kiezen

Je weet nu waar je op moet letten om de juiste voeding voor jouw puppy te kiezen. Duizelt het je een beetje, of heb je nog vragen? Bij Yourdog helpen we je graag om een goede keuze te maken. Neem dus gerust contact met ons op wanneer we hierin iets voor je kunnen betekenen.

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.