Waarom hebben sommige honden verschillende kleuren ogen?

4 januari 2021, door Stephanie

Heterochromie iridis is een zeldzame (en vaak prachtig) aandoening bij dieren en mensen. Het houdt in dat het dier twee verschillend gekleurde ogen heeft. Het is vooral merkbaar bij honden en katten. Waarom komt het voor?

De iris van het oog wordt gekleurd door melanine (het zelfde spul die pigmentatie op onze huid geeft). Heterochromia treed op als gevolg van een overmaat of een gebrek aan melanine in een oog. Het kan aangeboren zijn of ontwikkelen in de loop van tijd.

Mythen en legenden zijn er in overvloed met betrekking tot deze honden. Sommige mensen geloven dat heterochromatische honden zowel hemel en aarde kunnen zien op hetzelfde moment. Anderen denken dat deze honden lijden aan blindheid, terwijl het in feite meestal geen nadelige effecten op het gezichtsvermogen heeft.

Bepaalde rassen zoals Huskies en Australian Shepherds hebben meer kans op deze ongewone eigenschap. Hoe dit komt hebben we nergens kunnen vinden maar vul gerust dit artikel aan met een comment.

Vraag jij je iets af over honden? Stuur een mail naar blaf@yourdog.nl en wij gaan op onderzoek!

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail naar blaf@yourdog.nl of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.