Lichaamstaal lezen van een zieke rashond

9 oktober 2023, door Stephanie

Honden communiceren vaak subtiel via hun gedrag en houding, maar ze hebben ook van nature de neiging om pijn te maskeren. Als huisdierbezitter is het daarom belangrijk om alert te zijn op de lichaamstaal van je rashond. Door de signalen te herkennen, kun je problemen vroegtijdig detecteren en je hond de juiste zorg geven. In deze blog bespreken we de meest voorkomende signalen.

Prikkelbaar

Honden gedijen bij routine en voorspelbaarheid, maar wanneer ze pijn of ongemak ervaren, kunnen ze plotselinge gedragsveranderingen vertonen. Dit kan variëren van agressie, angst en prikkelbaarheid tot teruggetrokkenheid. 

Vermoeid

Lethargie wordt vaak beschouwd als een van de meest voor de hand liggende tekenen van een gezondheidsprobleem bij dieren. Wanneer een hond lethargisch is, betekent dit dat het extreem moe is, weinig energie heeft en vaak inactief is.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Uiterlijk

Veranderingen in het uiterlijk kunnen opduiken zoals gewichtstoename of -afname. Maar ook huidproblemen zoals roodheid, schilfers en wonden. Haarverlies en veranderingen in de kleur of de conditie van de vacht is ook een duidelijk signaal. Let ook op eventuele bulten en zwellingen.

Eetgewoonten

Veranderingen in eetgedrag wordt ook als indicatie gezien van een onderliggend probleem. Een verminderde eetlust uit zich in langzamer eten, knabbelen of helemaal niet meer willen eten met als gevolg een gewichtsverandering. 

Pijn

Behalve piepen en janken is overmatig likken aan bijvoorbeeld een poot, versnelde ademhaling, hijgen, trillen, aanrakingen vermijden en moeilijk opstaan vanuit een liggende positie een signaal van pijn.

Ken je rashond

Als je deze veranderingen opmerkt van je rashond, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts voor een grondig onderzoek en diagnostische tests. In sommige gevallen kan een snelle reactie het verschil maken tussen genezing en verergering van de aandoening. Daarom is het voor hondenbezitters van belang om de lichaamstaal van hun hond te begrijpen.

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.