Kwaliteit hondenvoer: waarom is dat zo belangrijk en wat bepaalt dat?

25 april 2023, door Stephanie

Afgelopen jaar gebeurde er veel - ook op de hondenvoedingmarkt. De hoogste tijd om eens aandacht te geven aan een constante: de kwaliteit van onze Yourdog rasspecifieke hondenbrokken. Want waarom is dat zo belangrijk, wat bepaalt de kwaliteit en hoe weet jij of dat wat je koopt écht goed is? Iedereen claimt namelijk het beste product te hebben… Let dus altijd goed op de samenstelling en wees kritisch op wat je voert. In deze blogpost lees je er meer over.

Als baasje wil je het beste voor jouw hond- dat geldt ook voor de voeding. Daarom geef je jouw rashond een brok met een goede voedingswaarde en ondersteunende ingrediënten, zodat jouw viervoeter alle stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft en daardoor gezond en actief blijft, voldoende energie uit het voer haalt en stevige ontlasting heeft. Hoe weet jij nou of je goed hondenvoer koopt, zonder alle merken en varianten uit te proberen? Hieronder helpen wij je op weg.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 


Extra ingrediënten, zoals groenten, fruit en kruiden

Groenten, fruit en kruiden hebben een breed scala aan voedingsstoffen. Ze zitten onder andere boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels maar vooral ook fytonutriënten! Deze fytonutriënten zijn bioactieve plantaardige stoffen die gekoppeld zijn aan het verminderen van het risico op ziekten en hebben voornamelijk een antioxiderende werking. Deze ingrediënten kunnen de gezondheid van honden ondersteunen en bevorderen en hebben ieder een specifieke werking op het lichaam. Als je kijkt naar rashonden, heeft iedere rashond een unieke voedingsbehoefte.

Voor Yourdog geldt: wij ondersteunen de gezondheid van jouw rashond met een ideale mix van groenten, fruit en kruiden. Op deze manier sluit onze rasspecifieke brok zo goed mogelijk aan op de behoeften van jouw rashond. Ons voer is verrijkt met een zorgvuldig samengestelde groenten-, fruit- en kruidenmix die rasspecifieke eigenschappen en de gezondheid van de hond ten goede komt.

Meer weten over plantaardige ingrediënten in het voer? 

Let op de eiwitten

Brokken van lagere kwaliteit bestaan voor het grootste gedeelte uit granen en bevatten een laag gehalte aan dierlijke ingrediënten. Wat die dierlijke ingrediënten dan zijn? Dat lees je nergens, waardoor je eigenlijk niet weet wat je je hond voert. Om je een idee te geven van wat dierlijke ingrediënten kunnen zijn: onder andere veren, haren, nagels, ogen.

Voor Yourdog geldt: bovenstaande ingrediënten gebruiken wij niet in ons voer. Onze brokken zijn gemaakt met gevogelte (kip/eend/kalkoen) en buffel. Wij gebruiken het vlees, orgaanvlees en botten van de beste kwaliteit die ook geschikt zijn om door mensen gegeten te worden.

Laat je niet om de tuin leiden door percentages vlees

Soms zie je op een zak staan dat de brok uit wel 60% vlees bestaat. Dat is soms waar, maar vaak ook misleidend. Er is namelijk verschil tussen vers en gedroogd vlees (oftewel vleesmeel). Wat vaak bedoeld wordt, is het gehalte vers vlees: het vlees dat nog voor 70% uit vocht bestaat. De uiteindelijke hoeveelheid gedroogd vlees komt dan uit op zo'n 20%.

Let op: een overschot in eiwitten komt niet snel voor, maar gebeurt wel eens bij hondenbrokken die rond de 56% gedroogd eiwit hebben. Dit kan gevaarlijk zijn. Meer is dus niet altijd beter!

Voor Yourdog geldt: wij geven het gedroogde vlees aan om geen misleidende informatie aan jou door te geven. Zo weet je wat je jouw hond geeft. Vergelijk je onze brokken dus met andere merken die soms claimen 70 tot 80% vers vlees te bevatten? Weet dan dat vaak het gehalte vers vlees aangegeven wordt van voor het drogingsproces — dus met al het vocht. Na het drogen hou je daar nog 15 tot 25% van over.

Controleer waar de koolhydraten vandaan komen

Koolhydraten zijn belangrijk: dit zetten onze viervoeters namelijk om in glucose, wat dan weer werkt als brandstof voor het lichaam. Het is nodig voor de dagelijkse energievoorziening. Granen zijn een bron van koolhydraten en sommige granen zijn beter dan andere granen.

Granen verdeel je in granen met gluten en granen zonder gluten. Sommige honden kunnen niet goed tegen glutenhoudende granen, zoals tarwe. Ze kunnen dit niet goed verteren en dat kan problemen opleveren. Die glutenhoudende granen zie je vooral terug in lagere kwaliteit hondenbrokken. Het zou beter zijn als alleen glutenvrije granen aan het voer zijn toegevoegd. Veel leveranciers zetten simpelweg “granen” op de ingrediëntenlijst. Je mag er dan vanuit gaan dat hier tarwe bedoeld wordt.

Voor Yourdog geldt: voor onze rasspecifieke hondenbrokken maken wij geen gebruik van tarwegluten maar van maïs. Maïs is een verteerbaar koolhydraat dat plantaardige eiwitten en vet (linolzuur) levert en licht verteerbaar is voor honden. De zetmeelverteerbaarheid van maïs ligt boven de 98.7%.

Kijk naar (schadelijke) toevoegingen

Niet elke brok is echt gezond voor je hond. Sommige merken voegen er nog allerlei dingen aan toe om de brok op te vullen en smakelijker te maken.

Anti-oxidanten

Voor een langere houdbaarheidsdatum en smakelijkheid bevatten veel hondenbrokken anti-oxidanten. Geeft een leverancier niet aan wat voor anti-oxidanten dit zijn? Ga er dan vanuit dat het synthetische anti-oxidanten zijn, zoals BHA/BAT.

Voor Yourdog geldt: wij produceren natuurlijk hondenvoer en maken gebruik van natuurlijke anti-oxidanten (vitamine E). We maken geen gebruik van BHA/BAT, omdat er aanwijzingen zijn dat deze stoffen in zeer hoge hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor honden.

Suikers en zouten

Sommige merken voegen suikers en zout toe aan het hondenvoer om het smakelijker te maken.

Voor Yourdog geldt: onze brok is al lekker, dus wij voegen hier geen onnodige suikers en zouten aan toe.

Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

Om de brok nog aantrekkelijker te maken, gebruiken veel merken kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Sommige stoffen zijn ongezond en zelfs gevaarlijk.

Voor Yourdog geldt: wij voegen geen kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen toe of enig andere vorm van manipulatie. Het voegt niets toe, dus voegen wij het niet toe.

Wil je er zeker van zijn dat je écht goed voer geeft?

Om zeker te zijn van kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, vindt onze productie in Nederland plaats. Daarbij gebruiken we bovendien ingrediënten uit de EU, waardoor deze zo vers mogelijk zijn en aan de strengste regels voldoen. Ook zijn onze producten door een voedingsdeskundige samengesteld op basis van de Europese FEDIAF-normen voor dierenvoeding. Yourdog-brokken bevatten dan ook alle eiwitten, vetten, celstoffen, calcium en fosfor die jouw hond nodig heeft.

Yourdog zet de behoeften van jouw rashond op nummer 1 met betaalbare rasspecifieke hondenvoeding op basis van groenten, fruit en kruiden, zodat jij de gezondheid van jouw hond op een natuurlijke manier ondersteunt.

Kortom: let altijd goed op de samenstelling en wees kritisch op wat je voert.

Vind jouw ras

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.