Glucosamine

16 juni 2021, door Jamie

Wist je dat glucosamine een lichaamseigen stof is, die in hoge concentraties te vinden is in gewrichten, kraakbeen, gewrichtsvloeistof en pezen? Glucosamine stimuleert het aanmaken van kraakbeen en het soepel houden van gewrichten. Het wordt al enorm lang ingezet voor humaan gebruik, maar ook onze trouwe viervoeter heeft er baat bij! Tot wel 90% van alle honden krijgt vroeg of laat gewrichtsproblemen.

Glucosamine is een van de meest gebruikte natuurlijke supplementen voor honden met artrose en/of gewrichtsproblemen en wordt al jaren ingezet. Naarmate we ouder worden, gaat ons lichaam (en die van de hond) deze lichaamseigen stof steeds minder produceren. Het geven van extra glucosamine als supplement kan dan zinvol zijn om klachten die hierdoor volgen te verlichten. Dit is niet alleen het geval bij oudere honden, of (te) zware honden, maar ook steeds meer bij jongere, zeer beweeglijke honden. Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg voor gewrichtsproblemen. Om deze en andere redenen wordt er glucosamine toegevoegd aan ons hondenvoer.

Wanneer wordt glucosamine gebruikt?

Glucosamine werkt voornamelijk bij gewrichtsproblemen, zoals artrose, dat gekenmerkt wordt door slijtage van het gewricht. Hiernaast kan het ook succesvol worden ingezet bij honden met dysplasie, zoals elleboogdysplasie of heupdysplasie. Dysplasie kan een geboren afwijking zijn bij honden, maar kan zich ook in de loop van zijn leven ontwikkelen. 

Gaat glucosamine werken voor mijn hond?

De ervaringen van hondenbaasjes is vaak erg goed! De kans dat glucosamine ook aanslaat bij jouw hond is aardig groot, namelijk wel 80 tot 90%. In vergelijking tot bij de mens is dit percentage 60 tot 70%. Het duurt gemiddeld enkele weken voordat de eerste verbetering merkbaar wordt en meestal wordt na enkele maanden het optimale resultaat bereikt. Langdurig gebruik is dan ook mogelijk zonder bijwerkingen of problemen. 

 

Geschreven door: Jamie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.