GEBIT VAN JOUW HOND: WAT IS DAAR NOU GOED VOOR?

14 september 2022, door Stephanie

Voor ons als mensen is het gesneden koek: twee keer per dag je tanden poetsen, om te voorkomen dat je uit je mond ruikt en omdat een slecht gebit gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Dat is voor je hond niet anders. Maar wat is een gezond hondengebit eigenlijk? En wat is er nou goed voor het gebit van je hond?

Op een of andere manier zijn we gaan denken dat een stinkende adem bij honden heel gewoon is. Het zijn nou eenmaal honden en als ze ouder worden, krijgen ze bruine tanden en een slechter gebit. Dénken we! Want een gezonde hond met een gezond gebit ruikt niet uit zijn bek en heeft geen ontstekingen. Hier lees je hoe een gezond gebit er eigenlijk uitziet, hoe je gebitsproblemen bij je hond ontdekt en wat jij als baasje kan doen om goed voor je hond en zijn tanden te zorgen. 

WAT IS EEN GEZOND HONDENGEBIT?

Honden zijn van oorsprong vleeseters. Voordat wij ons leven verrijkten met honden, moesten ze hun eigen prooi vangen. En je snapt: daar heb je een sterk gebit voor nodig. Om te eten en om zichzelf te verdedigen. De scherpe hoektanden waren ideaal om een prooi te grijpen en in stukken te scheuren. Met de 26(!) kiezen - 14 onder en 12 boven - sneed de hond stukken vlees af om vervolgens met de kleine snijtanden (6 boven en 6 onder) het vlees van de botten te knagen. Tegenwoordig is het verorberen van een maaltijd voor honden veel minder spannend, want wij schotelen ze een of twee keer per dag hun hondenvoeding voor. Dat is niet het enige verschil. Het knagen aan prooien zorgde ervoor dat het gebit van de hond gezond bleef. En een gezond hondengebit is een gebit zonder tandplak dat verandert in tandsteen.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.

 

WAAROM EEN GEZOND GEBIT BELANGRIJK IS VOOR JE HOND

We stipten het al even aan: een slecht gebit brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het gaat om veel meer dan een slechte adem en het gaat verder dan alleen de bek. Tandplak veroorzaakt tandvleesontstekingen, losse tanden en infecties in het lichaam van je hond. De bacteriën komen via de bek van je hond in het lichaam terecht en veroorzaken soms zelfs ontstekingen van de hartkleppen of nieren.

ZO ZIET EEN GEZOND HONDENGEBIT ERUIT

Kijk jij al regelmatig naar de tanden van je hond? Het is slim om daar al als pup mee te beginnen, want veel honden staan niet te kwispelen als je uitgebreid naar hun gebit kijkt. Regelmatig checken is dus een goede oefening én je hebt het snel door als er iets aan de hand is. Een gezond hondengebit…

✓ heeft roze tandvlees dat glanst en bloedt niet als je het aanraakt
✓ bestaat uit witte tanden, hoewel het niet gek is als de tanden iets verkleuren bij oudere honden of slijtage vertonen 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de honden van 3 jaar en ouder last heeft van gebitsproblemen én dat maar 23% van de baasjes dit doorheeft. Voor ons een teken om hier aandacht aan te geven, want gebitsproblemen voorkomen is veel beter dan genezen.

ZO CONTROLEER JE HET GEBIT VAN JE HOND

Je wil meer zien dan alleen de voortanden, dus je hond moet het goed vinden dat je zijn bek opendoet en de lippen optilt. De meeste honden vinden dit geen feestje, tenzij je hier al mee begint als-ie nog een pup is. Terwijl je je hond aait, til je voorzichtig een lip op. Het hoeft maar kort, want je breidt het stukje bij beetje uit. Doe het ook niet ver, want dat kan de hond pijn doen. De volgende keer houd je de lip iets langer omhoog en weer een keer daarna kijk je of je hond het oké vindt als je de bek een klein stukje opent. Dit doe je door de onderkaak met je hand vast te pakken - zonder kracht, gewoon je hand eromheen leggen - en je duim en wijsvinger tussen de hoektanden en kiezen te zetten. Het hoeft maar een heel klein stukje en je laat los voordat je hond aangeeft dat hij hier niet heel veel zin in heeft. Als hij rustig blijft, beloon hem dan zoals je dat altijd doet. Hetzelfde doe je bij de onderkaak.

GEBITSPROBLEMEN ALS TANDPLAK EN TANDSTEEN HERKENNEN BIJ JE HOND

Het lastige van tandplak is dat je het nauwelijks ziet én dat het niet te voorkomen is. Het is een bijna onzichtbaar laagje dat zich op de tanden van je hond vormt, door voedselresten, bacteriën en slijm. Tandplak verandert al in 24 uur in tandsteen, wat dan wel weer goed zichtbaar is. Je herkent tandsteen aan gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen. Tandplak veroorzaakt nog iets vervelends: ontstekingen aan het tandvlees. Zie je rode randen? Dan is de kans groot dat je hond ontstekingen in zijn bek heeft. Toch is het niet altijd zo zichtbaar aan het hondengebit zelf. Meer signalen dat je het gebit van je hond niet in orde is:

  • ✓ slecht(er) eten (zowel moeite hebben met kauwen als minder eetlust hebben)
  • ✓ de hond kauwt aan maar één kant • je hond laat eten uit zijn bek vallen
  • ✓ overmatig kwijlen
  • ✓ slechte adem

Nu denk je misschien dat elke hond uit zijn bek stinkt, maar een gezonde hond heeft geen slechte adem. Ook niet als-ie wat ouder is.

HOE DRAAG JIJ ALS BAASJE BIJ AAN EEN GEZOND HONDENGEBIT?

Wat het makkelijkst is om te doen: het juiste hondenvoer te geven. Geef je hond het liefst hondenbrokken als hoofdvoeding, want door daarop te kauwen, schuren de tanden schoon. Let op: dit helpt natuurlijk wel alleen als de hond ook écht kauwt. Schrokt je hond, overweeg dan een anti-schrok-bak te kopen. Langzamer eten is niet alleen goed voor het gebit - het helpt ook tegen winderigheid, maagtorsies en zorgt voor een betere spijsvertering. Maar er is meer dat je kan doen om goed voor het gebit van je hond te zorgen, zoals deze vier tips hieronder.

  1. Poets de tanden van je hond: er bestaan speciale hondentandenborstels en -tandpasta. Daarmee doe je precies hetzelfde als bij jezelf: poetsen en daarmee tandplak verwijderen. Doe dit altijd rustig en zo stressloos mogelijk voor je hond. (Heb je nog een pup? Er zijn speciale oefenborsteltjes waar je al spelend met je hond oefent op het poetsen en het controleren van zijn gebit.) 
  2. Tandreinigende tussendoortjes: speciale kauwstrips en -botjes zijn ideaal om te helpen het gebit gezond te houden, want je hond reinigt het gebit door te knagen en te kauwen en vindt nog leuk en lekker ook
  3. Tandreinigende speeltjes: sommige hondenspeeltjes zijn zo gemaakt dat ze helpen bij een gezond gebit 4. Bacterieremmende vloeistof door het water: een smakelijke oplossing in de drinkbak om tandplak, tandsteen en een slechte adem te voorkomen
Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.