Fijne feestdagen voor je hond: zo doe je dat

22 december 2022, door Stephanie

Het is alweer december en dat betekent dat deze periode in het teken staat van de feestdagen. Wij als mensen kijken er allemaal naar uit, want niets is fijner dan samen met je dierbaren - al ligt het dit jaar net wat anders - lekker te eten en elkaar mooie cadeaus te geven. Onze huisdieren zijn ook een belangrijk onderdeel van het gezin, maar hoe zorg je voor fijne feestdagen voor je hond? Niet elke hond vindt kerst en oud en nieuw net zo'n feest als wij. Hier lees je hoe jij je hond ook fijne feestdagen geeft.

De kerstboom staat, de cadeaus zijn ingepakt en de strik voor de hond ligt klaar. Wat kan er nog misgaan? Nou, toch nog best wel wat als je niet weet waar je op moet letten om deze periode ook een feest te laten zijn voor je hond. En dat is meer dan alleen uitkijken dat niemand vuurwerk naar je hond gooit.

LEKKER ETEN VOOR DE HOND ROND KERST

De feestdagen zijn bij uitstek dé dagen waarbij onze tafels volstaan met lekker eten. Het begint al met een uitgebreid ontbijt, een lekker stukje stol tussendoor, een borrel hier en daar met wat snacks en een diner van het liefst meerdere gangen. En de hond kijkt verlekkerd toe. Het is makkelijk om je hond ook een stukje worst of kerstbrood toe te stoppen - het is alleen niet zo goed voor je hond. Ons voedsel bevat veel zout en andere voedingsstoffen die slecht zijn voor je dier. Sterker nog: ons eten is soms hartstikke giftig voor viervoeters. Van chocola weten veel mensen het al wel, maar er is meer.

WAT WIJ TIJDENS DE FEESTDAGEN GRAAG ETEN, MAAR WAT GIFTIG IS VOOR JE HOND

Onze tafels zijn rijkelijk gevuld en als je een grote of lenige hond hebt, is het niet ondenkbaar dat-ie stiekem wat uit een schaaltje snoept. Of iemand uit je gezin of gezelschap stopt de hond even wat lekkers toe, want hij zit er nou net zo lief bij. Het is altijd met de beste bedoelingen, maar het is toch goed om op te letten. Deze etenswaren zijn namelijk giftig voor je hond:

 •  Alcohol
 •  Druiven
 •  Rozijnen (dus let ook op met oliebollen en kerststollen!)
 •  Macadamianoten
 •  Avocado
 •  Onrijpe tomaten
 •  Champignons
 •  Alliumsoorten als uien, knoflook, bieslook en prei

JE HOND VERWENNEN MET KERST: LEKKERE SNACKS

Gelukkig is er meer dan genoeg wat je je hond wél kan geven om hem even lekker te verwennen. Denk aan:

Geef je je hond snacks, geef dan niet té veel om te voorkomen dat-ie aanzienlijk aankomt tijdens de feestdagen. Let er ook op dat je hond altijd vers drinkwater heeft (en dus niet je glas champagne dat naast de bank staat leegslobbert) en dat je bij je hond blijft als-ie een kauwsnack heeft.

HONDEN EN KERSTVERSIERING

Misschien denk je wel dat het grootste gevaar is dat je hond tegen de echte kerstboom in huis plast, maar niks is minder waar. Wist je dat dennennaalden giftig zijn voor honden en katten? Hetzelfde geld voor kerststerren en rozen. Zet daarom nooit de etensbak bij de boom en hang er ook geen chocoladekransjes in waar je hond bij kan. Pas ook op met engelenhaar, want daar zit glasvezel in en dat zorgt voor grote schade inwendig. Heb je lekkere cadeautjes gekocht voor je dierbaren? Denk dan ook goed na over of je die wel onder de boom wil leggen. Staat gezellig, maar het is een stuk minder leuk als je 's ochtends beneden komt en hij alles opgegeten heeft.

HONDEN EN VUURWERK

Ondanks dat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf 2020 verboden zijn - en we vanwege COVID-19 een algeheel vuurwerkverbod hebben -, zal het niet doodstil en donker zijn rondom de feestdagen. En ook kindervuurwerk kan voor je hond al een verschrikking zijn. Veel honden zijn bang voor de harde knallen en felle flitsen.

JE HOND TRAINEN GOED MET VUURWERK OM TE GAAN

Als je hond al bang is voor vuurwerk, dan is het moeilijker je huisdier te trainen hier goed mee om te gaan. Daarom is het slim om je pup op jonge leeftijd te leren dat deze geluiden en flitsen niet eng zijn. Hoe je dat doet? Sowieso in kleine stapjes. Als je te snel te veel vraagt van je viervoeter, dan geef je je hond misschien alsnog een negatieve associatie met vuurwerk. Een goede optie is het trainen met een 'vuurwerk-dvd'. Deze dvd met flitsen en knalgeluiden laat je hond langzaam wennen aan echt vuurwerk. Je begint met het volume zachtjes en geeft je hond ondertussen iets leuks te doen. Verstop bijvoorbeeld wat hondenbrokken, laat 'm een denkspelletje doen of speel samen met je hond - het liefst met zijn favoriete speeltje. Merk je dat het goed gaat, zet de dvd dan iets harder. In het dagelijkse leven hoort je hond ook weleens plotselinge, harde geluiden. Een deur slaat hard dicht of het onweert. Geef je je hond steeds na het horen van dit geluid iets lekkers of tover je zijn favoriete trektouw tevoorschijn? Dan associeert je hond deze geluiden met iets positiefs en zo voorkom je angst of zorg je dat de angst afneemt.

VUURWERKANGST

Is je hond écht doodsbang voor vuurwerk? Neem dan ruim voor de jaarwisseling contact op met een goede gedragstherapeut. Een hondengedragstherapeut helpt je hond voor te bereiden op de knallen en flitsen. Soms kijkt zo'n therapeut samen met de dierenarts of kalmerende medicatie fijn is voor je dier. Sowieso: negeer je hond niet als het vuurwerk losgaat en je hond bang is. Lange tijd werd gezegd dat je je hond moet negeren, 'omdat je anders de angst beloont' en het gedrag dus zou aanmoedigen. Inmiddels is dat achterhaald, want je kan je hond juist wél steunen zonder de angst te bevestigen. Dit doe je door er simpelweg voor je dier te zijn. Doe wat je normaal ook doet en reageer niet overdreven op de reacties van je viervoeter, maar negeer 'm dus ook zeker niet. Wil je je hond helemaal ontlasten? Dan is het slim om te kijken naar een vakantie van een paar dagen in een vuurwerkvrije omgeving. Lukt dit niet of wil je dit niet, dan is het nog een optie om je hond naar een pension in een vuurwerkvrij buitengebied te brengen.

TIPS OM DE VUURWERKPERIODE GOED DOOR TE KOMEN MET JE HOND

Met name oudejaarsdag is een heftige dag voor veel dieren - of ze nou bang zijn of niet. Met deze tips zorg je voor een zo fijn en veilig mogelijke dag voor jullie allebei:

 • laat je hond overdag, als het rustig is, goed en lang uit of ga samen naar een natuurgebied om lekker te wandelen
 • zorg dat je huisdier gechipt is en dat-ie met de juiste gegevens bij een databank geregistreerd staat, voor als je hond er onverhoopt toch vandoor gaat
 • houd je hond aan de lijn en houd die goed vast - een geschrokken hond is sterker en sneller dan je denkt en luistert niet
 • zorg voor een plek in huis waar je hond zich veilig voelt, zoals de bench, de vaak donkerdere en stillere badkamer of bouw een hutje voor 'm
 • forceer en negeer je hond niet
 • doe zoals je normaal ook doet en reageer niet overdreven op je hond
 • laat je hond niet alleen
 • als je hond 's avonds toch wil uitlaten, doe dit dan rond een uur of elf als het 't rustigst is op straat
 • straf je hond niet voor zijn angst

Yourdog wenst je fijne feestdagen en maak er een heel mooi jaar van samen met je viervoeter!

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.