Afleren van opspringen met een stappenplan
Geen bezoek meer krijgen vanwege je springende rashond is nergens voor nodig. Dit gedrag wordt meestal als negatief ervaren en afleren is misschien een uitdaging, maar niet onmogelijk. Training is belangrijk voor onze eigen veiligheid, maar ook ter bescherming van onze rashonden.
Risico
Vertederend om te zien hoe een hond zijn oprechte enthousiasme uit. Toch is dit ongewenst en kan gevolgen hebben als dit niet wordt afgeleerd. Het is zelfs een beetje gevaarlijk vanwege de volgende redenen:
Formaat
Zelfs kleine honden kunnen verrassend krachtig zijn wanneer ze opgewonden zijn.
Krassen en Verwondingen
Nagels kunnen krassen of verwondingen veroorzaken.
Angst en Ongemak
Mensen kunnen bang zijn voor honden of zelfs allergisch.
Afschrikken van Bezoek
Opspringen kan bezoekers afschrikken als ze een negatieve ervaring hebben.
Veiligheid hond
Een hond kan per ongeluk gewond raken wanneer mensen zich bedreigd voelen en hierdoor reageren met geweld.
MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je rashond in onze nieuwsbrief.
Hondengedrag?
Het afleren van dit gedrag is daarom van belang. Er zijn drie mogelijkheden waarom een hond opspringt:
- Begroeting - In de wereld van honden draait begroeting om snuffelen aan elkaars neuzen en bekken. Aangezien wij mensen niet op handen en voeten lopen, is opspringen voor honden de manier om onze "snuit" te bereiken en informatie te verzamelen via geur.
- Enthousiasme - Soms uiten honden hun extreme blijdschap, bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt, door tegen je op te springen.
- Gewoonte - We moeten toegeven dat een opspringende puppy er schattig uitziet en we denken niet altijd na over de gevolgen als dezelfde pup volwassen wordt. Als het opspringen niet eerder is gecorrigeerd, kan dit een lastige gewoonte worden om af te leren.
Training stappenplan
Volg deze stappen rustig en consequent. Blijf dit herhalen tot dit gedrag stopt en wees geduldig.
Blijf Rustig - Hoe irritant het opspringen ook kan zijn, probeer niet boos te worden. Boosheid zal je trouwe viervoeter niet kalmeren en dat is juist wat je wilt bereiken.
Geen aandacht - Wanneer je hond opspringt, draai je rustig om en ga door met wat je aan het doen was, zoals het ophangen van je jas. Het doel is om je hond te laten begrijpen dat opspringen niet leidt tot aandacht. Door je om te draaien voorkom je bovendien oogcontact, wat ook aandacht kan zijn.
Beloon gewenst gedrag - Zodra je hond stopt met opspringen en rustig blijft staan of zitten, geef dan positieve aandacht, zoals aaien, enthousiast reageren of een beloning. Dit zal hem zeker aanmoedigen om dit gedrag voort te zetten...
Gebruik commando's - Leer je hond een commando, bijvoorbeeld "zit", en gebruik dit commando als begroeting. Beloon onmiddellijk wanneer je hond netjes gaat zitten in plaats van te springen.
Praktijkgericht oefenen - Laat je hond begroeten door vrienden of familie. Vraag hen om niet te reageren wanneer hij opspringt, maar wel om hem te belonen wanneer de begroeting rustig verloopt.
Blijf herhalen en volhouden - Als je af en toe toch aandacht geeft wanneer je hond opspringt, kan het proces van afleren langer duren. Blijf dus volhardend in je aanpak.
Belonen voor goed gedrag is altijd een slimme zet. Als iets niet lukt, kan de ultieme traktatie van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan worst. Voor een hond is vlees namelijk onweerstaanbaar lekker.
Snelle beloning nodig? Gebruik bijvoorbeeld koektrainers, want door het kleine formaat gaat de training meteen weer door.
Extra lang belonen doe je met een kauwsnack zoals botten.
Wil je meer weten over onze beloningen? Onze klantenservice zit braaf klaar voor al je vragen.