8 tips om je rashond koel te houden deze zomer

7 juni 2021, door Stephanie

Het wordt erg warm de komende dagen. Honden geven altijd duidelijk aan wat ze willen dus ook wanneer ze het te warm hebben en verkoeling nodig hebben. Let goed op je hond de komende dagen. Wij hebben 8 tips die je helpen bij het koel houden van je hond. Honden kunnen ondanks hun vacht ook door de zon verbranden.

Heb je een kortschedelige hond, let dan goed op! Kortschedelige honden zijn gevoeliger voor uitputting door warmte dan ander rassen. Bij warm weer zorgt hun ineffectieve hijgen alleen maar voor meer warmte in hun lichaam.

1. Zorg voor schaduw

De meest voor de hand liggende tip: zorg voor schaduw. Wanneer je met je hond naar buiten gaat probeer er dan voor te zorgen dat je hond in de schaduw kan liggen of lopen. Is er geen schaduw, zoals op het strand, neem dan een parasol mee. Leg je hond nooit vast in de volle zon en denk er aan dat de zonneschijn gedurende de dag verplaatst.

2. Scheer je hond niet

De vacht zorgt voor het reguleren van de lichaamstemperatuur van je hond. Zorg er voor dat de hond de zelfde hoeveelheid vacht heeft als altijd. Zorg ervoor dat de vacht goed onderhouden blijft, zodat deze optimaal kan functioneren.

3. (UV) beschermende kleding

Er is kleding beschikbaar die zorgt voor bescherming tegen UV straling. Dit kan een optie zijn voor sommige honden. Er zijn ook andere manieren om te zorgen voor een beetje extra bescherming… wees creatief!

4. Beperk het zonnebaden

Honden houden zonnebaden. Probeer ervoor te zorgen dat je hond niet te lang in de zon ligt. Sommige honden liggen graag op hun rug en kunnen dan op hun buik ernstig verbranden. Daar komt ook de volgende tip van pas.

5. Let op met zonnebrand

Er bestaat hondvriendelijke zonnebrand. Gebruik nooit zonnebrand voor mensen op honden. Bijna alle zonnebrand bevat zink-oxide en dit is giftig voor honden.

6. Water

Zorg ervoor dat jouw hond altijd toegang heeft tot voldoende drinkwater. Zwemmen en verkoeling zoeken in het water is natuurlijk ook een goede optie. Zorg dat de hond na het zwemmen goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan of liggen. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan.

7. Binnen tussen 10.00 en 14.00

Het is tussen 10.00 en 14.00 uur het warmst. Binnen is het over het algemeen net iets minder warm. Probeer er voor te zorgen dat je hond op het heetst van de dag binnen is.

8. Laat je hond niet in de auto achter

Het gebeurt nog steeds te vaak. Mensen die hun hond even in de auto laten zitten in de volle zon. Een auto warmt heel snel op (in 10 minuten tot wel 50 graden celsius). Dit kan levensgevaarlijk zijn voor een hond! Houd je eigen hond op warme dagen dus uit de auto wanneer er geen verkoeling in de auto is en let op of je ook geen honden in een afgesloten auto ziet zitten. Bij twijfel, altijd de politie bellen.

Hoe herken je oververhitting en wat kun je doen?

Een hond raakt niet zomaar oververhit. Er zijn een aantal fasen van overhitting:

  1. Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
  2. Hard hijgen, kwijlen, braken, diarree
  3. Slijmvliezen worden bleek
  4. Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock

Wat moet je doen? Verplaats je hond altijd direct naar een koele schaduwrijke plaats.

Vanaf fase 2 is afkoeling noodzakelijk. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over hem heen te stromen of natte lappen tegen hem aan te leggen. Leg nooit een natte doek op de rug van de hond! Gebruik ook niet te koud water, een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan.

Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is. Breng de hond naar een dierenarts voor controle en eventueel verdere behandeling.

Geschreven door: Stephanie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail naar blaf@yourdog.nl of bel 085 065 3681. We helpen je graag verder.