Joppe heeft wel eens buien waarin hij slecht luistert en straf verdient, waarna hij altijd bijzonder verongelijkt kan kijken. Zo van wat heb ik toch slecht en wat doe je me aan. Het baasje is van mening dat dit nogal meevalt en nam Joppe daarom mee naar de Gevangenpoort in Den Haag om te laten zien hoe men vroeger met mensen om ging die niet wilde luisteren en dat maakte wel indruk.

Na een half uurtje treinen en een kwartiertje lopen vanaf CS kwam Joppe aan bij het middeleeuwse poortgebouw dat vroeger een van de toegangspoorten was van het kasteel van de graven van Holland. In Amsterdam, Londen en Parijs heb je van die Dungeon museums waar je kunt zien hoe men vroeger maar gevangen omging maar die zijn vaak nep. Maar dit is “the real stuff” op deze plaats zijn verschrikkelijke dingen gebeurd en het gereedschap ligt er nog als stille getuige.

Des te ironischer dat ene Filips de Goede deze gevangenis gesticht heeft die tot 1828 in gebruik is geweest. Een gids nam Joppe mee door het gebouw en vertelde hoe het er hier vroeger aan toe ging. Over lijfstraffen, schandstraffen, pijnbanken, duimschroeven, radbraken en brandijzers. Niet de vrolijkste onderwerpen maar Joppe vond het wel interessant en geschiedenis is nu meestal niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

De gids ging verder en Joppe kwam bij de cel waar Cornelis de Witt heeft gezeten. Wandelend door Dordrecht langs het grote standbeeld had Joppe zich weleens afgevraagd waarom deze mannen daar staan. Nadere studie leerde dat deze mannen veel voor Nederland betekend hebben als bestuurders, oorlogshelden en “en passant” ook   nog wat wiskundige ontdekkingen hebben gedaan. Maar hier ontdekte Joppe dat deze mannen als dank hiervoor vreselijk gemarteld en uiteindelijk vermoord zijn door het Nederlandse volk. Met wat hulp van een familie met een kleurrijke achternaam waarvan de nazaten nog even verderop schijnen te wonen. Denk er even aan de volgende keer dat je naar ze zwaait.

Hoewel het onderwerp misschien niet zo vrolijk is vond Joppe het een erg leuke dag. De gids had mooie en onverwachte verhalen zoals het feit dat Rijke mensen die ter dood veroordeeld werden een eigen zwaard konden huren voor een gegarandeerde snelle en pijnloze dood. Hoe het met die garantie zat als het dit lukte kon Joppe zich moeilijk voorstellen en een geld terug regeling leek hem ook een beetje ingewikkeld.

Kortom als je even lekker wilt griezelen is dit een leuk dagje uit en met hetzelfde kaartje heb je nu ook toegang tot de Galerij Willem V waarin de schilderijen verzameling van deze prins hangt.

Bezoekadres               
Buitenhof 33
2513 AB Den Haag
070-3460861

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur
zaterdag en zondag 12-17 uur

Toegangsprijzen
Volwassenen € 7,50
Kinderen t/m 12 jaar € 5,50.