Joppe wilde een stuk gaan wandelen maar hij wilde wel weer eens iets anders dan het voor hem bekende Develbos. Zijn oog viel op Tiengemeten een eiland aan de onderkant van de Hoekse Waard waar sinds enkele jaren een nieuw natuurgebied wordt ontwikkelt. Het was eigendom van een verzekeringsmaatschappij maar sinds kort in handen van Natuurmonumenten. Nu vond Joppe het wel raar dat je blijkbaar natuur met bulldozers en hijskranen kunt aanleggen maar daarom wilde hij dit wel eens met eigen ogen zien.

Na een klein half uurtje rijden kwamen Joppe en z’n baas aan in Nieuwendijk, Zuid-Beijerland alwaar de pont naar de nieuwe natuur vertrekt. Joppe merkte op dat dit dorpje voor een groot deel bestaat uit zogenaamde (Houten) Noorse watersnoodhuisjes die na de ramp van 1953 door Noorwegen aan Nederland geschonken werden.

Na een korte tocht over het Hollands Diep, 2 euro p.p. voor een retourtje, kinderen 1 euro, kwam Joppe op het eiland aan en las het Infopaneel. Het eiland is verdeelt in verschillende sectoren variërend van “Wildernis” tot “Weemoed” waar je kunt zien hoe tot voor enkele jaren geleden de boeren leefde op het eiland. In de oude boerderijen zijn nu een Landbouw museum en het Rien Poortvliet museum gevestigd. Nu was Joppe niet zo geïnteresseerd in Landbouw en al helemaal niet in kabouters dus koos hij samen met zijn baas voor een wandeling. Hoewel hij zich kon voorstellen dat sommige mensen dit wel zijn en zich later realiseerde dat Rien Poortvliet echt niet alleen maar kabouters getekend heeft.

Joppe liep aan de lijn, wat verplicht is, omdat een aanvaring met de her en der over het eiland rondlopende Schotse Hooglanders tot onaangename effecten zou kunnen leiden. (Geen nieuwe natuur zonder Schotse Hooglanders). Je weet immers nooit hoe zo’n beest reageert onder zeeniveau. Er was de mogelijkheid tot twee wandelingen eentje van 4,5 en een van 10 km maar op eigen initiatief een rondje maken is ook mogelijk.

Joppe kon niet tot een andere conclusie komen dat het wel bijzonder is wat er hier gebeurd. In het drukke Zuid-Holland is een heel nieuw en divers natuurgebied ontstaan waar makkelijk een hele dag kunt vullen met wandelen, roeien, fietsen en de musea. Grappig detail vond Joppe dat sommige auto’s geen nummerbord hadden omdat ze nooit van het eiland afkomen.

Meer info op de site van natuurmonumenten. www.natuurmonumenten.nl klik op natuurgebieden en vervolgens op Zuid-Holland en daarna op het eiland.