Hoewel z’n gedrag soms anders doet vermoeden is Joppe een jachthond en zoals bekend was jacht vroeger het terrein van de adel. Daarom vondt Joppe het hoogst interessant om eens een kijkje te gaan nemen op een heus nog door adel bewoond landgoed en nog wel in Ridderkerk.

Nou ja echte adel, een regentenfamilie die z’n geld in Indie heeft verdiend en ergens in de 18e eeuw in de adelstand is verheven, een soort nouveau riche van die tijd dus maar goed. Joppe nam er genoegen mee. Deze familie bouwde een flink landhuis op de plek waar vroeger een kasteel stond omgeven door 22 hectaren park. Niet schokkend groot maar groot genoeg voor een mooie wandeling.

Het huis is zoals gezegd nog bewoond door de familie Groeninx van Zoelen en niet te bezoeken. (Wel af te huren voor bruiloften en partijen.). Het landgoed wel en hiervoor kun je en kaartje kopen bij het natuur educatiecentrum op de kastanjelaan in Ridderkerk.

Verscholen tussen de Donckse Velden in ligt de buitenplaats Het Huys ten Donck. Het park is een van de oudsten Engelse landschapsparken van Nederland waarin ondanks de drukke omgeving onder andere uilen, vleermuizen, tjiftjafs en spechten voorkomen. Ook zijn er bijzondere planten en bomen te vinden bijvoorbeeld een Kaukasische Vleugelnoot waar Joppe nog nooit van gehoord had en Beuken van meer dan 200 jaar oud. Kortom de tuinliefhebber kan hier zijn neus ophalen. Net als Joppe die ook hier weer zijn goede neus nodig had want honden mogen niet naar binnen. Wel heeft Joppe iets later lekker kunnen rennen over de Donckse Velden.

Wat verder bijzonder is op het landgoed is een op walviskaken gefundeerd bruggetje. Een follie, een grappig bedoeld bouwwerkje, in de vorm van een oude ruïne en zo de vergankelijkheid moet verbeelden en een oud kinder speelhuisje.

Joppe vond het, vanaf een afstand gezien, een mooi park en erg bijzonder dat dit zo dicht bij nog bestaat, Vanuit het park kun je het in 1746 gebouwde Huys Ten Donck van alle kanten bekijken en je inleven hoe het leven er vroeger als rijke regent uitgezien moet hebben.

Het Park is alleen toegankelijk met wandelkaarten. (Prive en erf zijn afgesloten.) Je kunt een dagkaart (€ 1,00) verkrijgen bij het Natuur Milieu en Educatiefcentrum,

Kastanjelaan 27 Ridderkerk – tel 0180-480625. Of neem contact op met de heer J.B. Visser tel. 0180-415309. Het NMEcentrum heet de Groene Draeck en ligt in het Reyerpark en is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Locatie Huys Ten Donck

Benedenrijweg 461, 2983 LA Ridderkerk‎ (Tussen Bolnes en Slikkeveer)

http://www.natuurvereniging-ridderkerk.nl

http://www.huystendonck.nl/