Toen het baasje aan Joppe vroeg of hij mee wilde naar Buytenhof dacht hij in eerste instantie aan een saai politiek discussieprogramma op de zondagochtend en wilde bedanken voor de eer. Joppe is namelijk niet al te politiek geëngageerd, wellicht komt het omdat hij geen stemrecht heeft maar misschien is het gewoon omdat hij andere zaken zoals eten en slapen interessanter vindt. Daar kan zelfs de Partij voor de Dieren geen verandering inbrengen.

Maar toen het baasje vertelde dat het niet om een televisieprogramma ging maar om het Buytenhof in Rhoon werd hij al enthousiaster.

De Buytenhof is een zorgboerderij aan de rand van Rhoon waar onder andere mensen die wat extra zorg nodig hebben meewerken aan het draaiend houden van de boerderij. Op deze manier hebben ze een nuttige dagbesteding en leren ze allerlei vaardigheden en van alles over het boerenleven. Maar Joppe kwam er ook achter dat mensen die om wat voor reden dan ook een tijdje op de boerderij willen komen werken welkom zijn.

Joppe vond het een leuk concept en besloot eens te gaan kijken in de polder die achter Carnisselande en Portland ligt. Toen hij aankwam op de boerderij ging hij als eerste even in de stal kijken waar hij de runderen en leuke bruine varkens met een soort kokosmattenhaar op hun rug in mooie ruime hokken zag staan.

Verderop het terrein kwam Joppe een pluktuin tegen waar je ’s zomers zelf bloemen kunt plukken en een aardbeienveld waar je zelf aardbeien mag verzamelen en deze dan vervolgens kunt afrekenen in de winkel. Ook is er nog een moestuin en een kruidentuin waar allemaal groenten en kruiden op biologische wijze geteeld worden. Nu was Joppe er in Januari en dan valt er ,zoals zelfs mensen zonder boerenverstand zullen begrijpen, weinig te plukken maar Joppe kon zich voorstellen dat het in het voorjaar en de zomer leuk is om te doen.

Ook kun je een wandeling maken door de velden en de boomgaarden van de Buytenhof en zo kennismaken met de 60 oude fruitrassen die op het terrein staan. Echter Joppe kwam er al snel achter dat net als de moestuin oktober waarschijnlijk niet de beste maand is voor een fruitboomexcursie. Maar hij vond het wel lekker om gewoon even buiten te zijn in een van de laatste polders van IJsselmonde.

Tenslotte zijn er een theeschenkerij en een boerderijwinkel waarin o.a. de producten van het bedrijf verkocht worden. Hierin worden groente en fruit van eigen teelt verkocht maar ook andere aardige producten uit de streek zoals de maaltijd in een tas. Dit zijn tassen waarin alle ingrediënten zitten om bijvoorbeeld een Oma’s kruidkoek te bakken of een Rhoonse Bonenschotel.

Ook vond Joppe die leuke varkens terug maar nu in stukjes en in een erg koud hok met een raampje, kortom er is ook erg lekker biologisch vlees. Ja het leven kan hard zijn op de boerderij maar op de Buytenhof kun je tenminste nog zien waar je voedsel vandaan komt.

Joppe bedacht zich dat de Buytenhof, wellicht een leuk doel is voor een fietstocht langs de Oude Maas en om dan vervolgens in de theeschenkerij wat te drinken. Een leuke activiteit voor kinderen die denken dat eieren en melk uit een fabriek komen. Of gewoon een mooi adres om lekkere en eerlijke echt lokale producten te kopen.

Kijk op www.debuytenhof.nl voor meer informatie

Het adres is Rijsdijk 98, 3161 EW Rhoon.

De Buytenhof is geopend van woensdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur en van donderdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend.