Duitse herder

Op deze pagina informatie over de Duitse Herder. Heb je een aanvulling of feedback neem dan contact met ons op. Zoek je ons Duitse Herder hondenvoer. Kijk dan in onze webwinkel.

De duitse herdershond is een van de bekendste hondenrassen ter wereld. Door zijn aanhankelijkheid, werklust en intelligentie is het een hond waar goed mee te werken is maar die ook al jaren deel uitmaakt van het gezin.

De herdershond is gefokt als schaapsherdershond, om de boer te helpen met het hoeden en bewaken van de kudde.  De herdershond is een zeer intelligent beestje, waardoor zij niet alleen als schaapsherdershond worden gebruikt, maar ook als werkhond bij de politie, het leger en de douane.

Vanwege de intelligentie, werklust en kracht worden de herders ingezet bij vredesmissies in het buitenland, voetbalrellen en het opsporen van springstoffen en narcotica. Een Duitse herdershond kan bijvoorbeeld 500.000 verschillende geuren ruiken, terwijl zijn baasje niet verder komt dan 4000. Maar ze zijn gelukkig erg gericht op hun baasje en werken daar dan ook graag mee samen. Hun pijngrens ligt erg hoog en het enige waar zij wel gevoelig voor zijn is de stem van het baasje. Herders leren heel snel en zijn vanwege de hoge pijndrempel nagenoeg ongevoelig voor fysieke straf. Wat wel wilt helpen is streng toespreken of belonen met een speeltje.  In combinatie met de enorme werklust zijn ze

prima in staat om ook dienst te doen als blindengeleidehond, hulphond en reddingshond. Er zijn zelfs een aantal herders doorgebroken als acteur. Rin Tin Tin verscheen in verschillende Hollywood films en kreeg zelfs een Academy Award voor beste acteur! Daarnaast was de eerste blindengeleidehond een herder, genaamd Billy.

De herdershond is in huis heel waaks en beschermend naar zijn baasjes toe. Meestal hebben de honden geen problemen met de kinderen uit het gezin, maar zodra er vriendjes komen spelen, kunnen ze beschermend overkomen en de kleine baasjes beschermen. Blijf als baasje dus altijd bij de hond en de kinderen.

 

Geschiedenis Duitse herder

Max-Von-StephanitzDe Duitse herdershond werd gebruikt als schapenherder, totdat er een jonge adjudant, genaamd Max von Stephanitz, op wacht stond tijdens een Duitse militaire oefening. Hij was ontzettend onder de indruk van wat hij zag op het naast gelegen grasveld, de honden konden met simpele gebaren en bevelen grote groepen schapen van de ene naar de andere plek loodsen.

Het probleem was alleen dat alle honden op het veldje totaal niet op elkaar leken qua beweging, uiterlijk en de manier waarop zij het werk deden. En dat kon anders, Max besloot om één ras te fokken dat zou uitblinken in het herderen.

Na ontslag uit het leger kocht von Stephanitz een groot stuk land in Beieren. Waar uiteindelijk de allereerste Duitse herder zou komen te wonen. Deze herder kocht hij in 1899 op een hondententoonstelling voor 200 Mark. De hond, Hektor vom Linksrhein werd omgedoopt tot Horand

von Grafrath en wordt gezien als de stamvader van alle Duitse herders. Von Stephanitz schreef iedere stap op om tot de ideale herdershond te komen en stichtte dat zelfde jaar nog de ‘’SV’’ (Verëin fur Deutsche Schäferhunde).

In Nederland kwam de Duitse herder in beeld in 1910. Twee jaar later werd de eerste vereniging opgericht voor de Duitse herder genaamd, de Nederlandse vereniging voor Duitse Herdershonden.

 

Yourdog maakt hondenvoer voor Duitse Herder pups

Yourdog Duitse Herder Hondenvoer

Duitse herder fokkers en pups

Wil jij je aanmelden als fokker van de Duitse Herder. Neem dan contact op via blaf@yourdog.nl. Informatie over nesten en pups zijn te vinden op de websites van de rasverenigingen.

Nog geen duitse herder fokkers aangemeld.

Duitse herder verengingen
VDH
Antwoordnummer 60679
5000 WB  Tilburg
(06)  29 03 69 02
DHCN
Rijksstraatweg 431
2245 AB Wassenaar
(070) 511 45 53
secretatris.dhcn@gmail.com

Duitse Herder Puppy

Duitse Herder pups zijn ontzettend nieuwsgierig en snel onder de indruk van nieuwe, onbekende avonturen. Voor de ontwikkeling van de pup is het erg belangrijk om de kleine de tijd te geven om te wennen aan onbekende dingen. Als dit niet gebeurd kan dit voor problemen zorgen op latere leeftijd, waarbij hij kan uitvallen naar vreemde mensen en andere hondjes.

Doordat de duitse herder snel leert is het belangrijk om goed gedrag te belonen met een speeltje. Zo kan er snel progressie worden geboekt als hij nog jong is.

In het hoofd van een duitse herder zit een sterke achtervolgingsdrift, dit wil zeggen dat het alles wil achtervolgen, zodra hij de kans krijgt. Het is dus erg belangrijk om hem op jonge leeftijd af te leren om vogeltjes en andere diertjes met rust te laten. Dat geldt ook voor fietsers, hardlopers en rennende kinderen. Het is daarnaast slim om hem als pup al te leren dat trekken aan de riem stout is. Als kleine pup is hij nog wel te houden, maar zodra de hond groot is kan hij ontzettend sterk zijn. En dan laat de hond jou uit in plaats van andersom!

Als jonge pups zijn ze gek op alles wat rond loopt, vliegt en rolt, maar pas daar mee op. Jonge honden mogen niet achter elk balletje aanrennen of wild spelen met andere hondjes, dit kan later leiden tot elleboog- en heupdysplasie. Het is belangrijk om de hond goede voeding te geven, want zo kunnen de botten en spieren goed groeien. In het voer van Yourdog zitten tal van ingrediënten die het groeien van de botten en spieren stimuleren. Waardoor de kans op enige vorm van dysplasie op latere leeftijd  gereduceerd wordt.

Pups maken een aantal fases door voor ze grote, sterke duitse herders zijn. Wat al begint in het nest met de socialisatiefase, deze fase start als de pup 4 weken oud is en in deze periode doet de pup blijvende indrukken op. Hoe plezieriger deze indrukken zijn, hoe meer zelfvertrouwen de hond zal hebben in andere situaties. Deze periode duurt 12 weken dus ook als de pup bij zijn nieuwe thuis is, is het belangrijk om de pup plezierige indrukken te geven. In deze periode wordt ook de band met de baas geschept. Tijdens deze weken is het dus belangrijk om veel leuke dingen te doen met de pup, zodat hij zich sterk gaat richten op zijn nieuwe baasje.

Na deze twaalf weken volgt er een nieuwe fase, de angstfase, deze periode duurt ongeveer tot ze zes maanden oud zijn. Tijdens deze periode maakt de natuurlijke nieuwsgierigheid plaats voor natuurlijke vluchtneigingen. Ze kunnen overal bang voor worden, zelfs voor de dingen die ze in het begin als heel gewoon hebben ervaren, dit heet desocialisatie. Het is belangrijk om ook in deze periode de hond overal mee naar toe te nemen om zo dat gedrag te verkleinen. Deze periode, die duurt tot ze zes maanden zijn, is de natuurlijke leerperiode van de pup, het is belangrijk om in deze periode te beginnen met puppy cursus, want tijdens deze cursus krijgen ze te maken met nieuwe oefeningen en maken ze kennis met tal van nieuwe, onbekende dingen.

Als ze zes maanden oud zijn belanden ze in een nieuwe fase, de puberteit. Tijdens deze fase worden ze een stuk zelfstandiger en luisteren ze niet meer naar de baas. Alles wat ze zien vliegen of ruiken is op dat moment belangrijker dan de baas. Deze vermoeiende fase gaat geleidelijk over naar de eindfase waar er een goedgemanierde jong volwassen hond uitkomt. Het is aan de baas wat er nu gebeurd met de hond, er zijn tal van trainingen die samen gevolgd kunnen worden, maar de basis is er in ieder geval.

Duitse Herder PupTijdens het opgroeien zijn er veel vragen over het voer. Puppyherders en hun gewrichtjes groeien als kool en het is dus belangrijk om deze, toch al moeilijke gewrichten, niet teveel te belasten tijdens het opgroeien. Het is dus zoeken naar een goede dosering voor het voer en de beweging van de pup. In verkeerd voer kan een te veel aan energie, kalk, vitamine D of verkeerde verhouding Calcium/Fosfor zitten. Dit kan de verbening van kraakbeen naar botbeen tijdens het groeien verstoren.  Wat op latere leeftijd eerder kan leiden tot HD of ED. Pas hier dus mee op en zorg voor voeding die ras-specifiek is, zoals Yourdog.

Het is voor pups tot 12 weken belangrijk om 4 keer per dag een bakje voer voor te schotelen, tot 24 weken 3 keer per dag en na 24 weken de hond 2 keer per dag eten te geven.  Hoeveel voeding verschilt per samenstelling van het voer. Voor Yourdog is het advies om 13 gram per kilo lichaamsgewicht per dag te geven bij pups. Als ze volwassen zijn overstappen op 12 gram per kilo lichaamsgewicht en bij senioren (+7 jaar) 11 gram te geven.

Actief met je Duitse Herder

Er zijn ieder jaar tal van activiteiten die je als baasje met de hond kan doen. Als je aangesloten bent bij een rasvereniging kan je meedoen met clubmatches, tentoonstellingen en wandeltochten. Vanwege de hoge intelligentie en werklust kan de hond  verder met een vervolgcursus na de puppycursus. Om mee te doen met een nieuwe cursus, examen, wedstrijd of kampioenschap moet de hond eerst het examen verkeerszekere hond afleggen. Dit kan als de hond 12 maanden oud is. Het verkeerszekere hond examen, oftewel VZH bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte, de gehoorzaamheid, wordt afgenomen op het trainingsveld. Als de hond slaagt voor het eerste gedeelte kan hij het tweede gedeelte van het examen afleggen op de openbare weg. Tijdens dit examen wordt er gekeken naar de handelbaarheid van de hond in het verkeer. Er wordt vooral gekeken naar het sociale gedrag van de hond. Als de hond dit examen met goed gevolg  afgelegd kan hij door met africhtexamens. De Duitse herder Vereniging organiseert een aantal africhtingtrainingen; VH, wat staat voor verdedigingshond, SpH, wat staat voor speurhond

 

en G&G, wat staat voor gedrag en gehoorzaamheid. Binnen deze trainingen zijn er ook nog verschillende niveaus.

De gehoorzaamheidstraining is de basis voor al de andere trainingen. Want een hond die niet luistert zal nooit goed kunnen samenwerken met het baasje. Het is de bedoeling dat de hond niet alleen thuis luistert, maar ook in het park of bij vrienden. Met het gehoorzaamheidsprogramma worden verschillende oefeningen gedaan die uiteindelijk zorgen voor een gehoorzame hond, waar de basis mee is gelegd voor verdere trainingen.

Het verdedigingswerk, ook wel pakwerk is een spectaculair en leuk onderdeel voor baas en hond. Dit werk wordt alleen gedaan met goed gehoorzame honden. Tijdens dit werk wordt eerst de ‘boef’ opgespoord en mag de hond pas aanvallen als de boef wegrent of het baasje aanvalt. Niet iedere hond kan meedoen aan dit examen, want er worden strengen eisen aangesteld. De hond moet betaamt, evenwichtig en zelfverzekerd zijn.

Een ander onderdeel is behendigheid, ook wel agility genoemd. Dit onderdeel van de hondensport is overgekomen uit Engeland in de begin jaren tachtig en werd eigenlijk gebruikt om de tijd op te vullen tijdens de pauze van hondententoonstellingen, maar is uiteindelijk uitgegroeid tot een topsport. Het draait hierbij allemaal om de baas-hond relatie. Het lijkt zo simpel om zo snel mogelijk, met zo min mogelijk fouten over een parcour te rennen, met de commando’s van de baas. Maar de hond let evenveel op lichaamstaal wat onbedoeld tot verkeerde commando’s leidt. Het is belangrijk om agility te gaan beoefenen met een gehoorzame hond. De Duitse Herders Vereniging is sinds 1996 actief geworden in deze tak van sport en organiseert elk jaar een kampioenschap.

agility-duitse-herder